HET KEURBRIEFJE

 

Kijken we naar rubriek 1 op het keurbriefje dan beoordelen we de vogel op formaat, model, houding, conditie en bevedering.

 

Lengte:

De vogels die we in Nederland op de tentoonstellingen tegenkomen, hebben bijna allemaal voldoende lengte. De minimumlengte is 11 cm voor tentoonstelling voor zebravinken.

 

Geblokt:

Daarnaast moet de vogel een geblokte indruk geven. Dat wil zeggen dat de vogel voldoende breed moet zijn en een stevige indruk moet geven.

 

Ruglijn:

Daarnaast moet de vogel een rechte ruglijn hebben van kop naar lijf en dat geldt zowel voor de man als de pop. De borstlijn moet een gebogen lijn vormen naar de achterzijde van het lichaam. Fouten in de ruglijn of de buiklijn kunnen ernstig afbreuk doen aan het type vogel.

 

Type:

Met type bedoelen we hier dat we kijken naar het geheel van de vogel, namelijk het formaat, het model en de houding. Dit alles moet met elkaar in overeenstemming zijn en moet bij elkaar passen. Om een voorbeeld te noemen moet er geen grote kop op een klein lichaam zitten of andersom. De verhoudingen moeten kloppen.  Vaak zijn het kleine foutjes die afbreuk kunnen doen aan het type. Foutjes die vaak gezien worden zijn een deuk in de nek, een afhangende staart, afhangende vleugels, een smal model, een te zware vogel die daardoor op de stok gaat hangen of de te dikke of uithangende borst. Op zich zijn er zo vele foutjes die we kunnen tegenkomen.

Fouten in het type moeten hard aangepakt bij de kweek. Om topvogels te kunnen kweken moet men kunnen beschikken over goede kweekvogels. Kweekvogels kunnen duidelijk iets anders zijn dan showvogels. Daarmee bedoel ik te zeggen dat een vogel die veel punten haalt op een tentoonstelling niet altijd geschikt is voor de kweek en een vogel die weinig punten haalt op TT vanwege bijv. kleurfouten of splitfactoren kan een prima kweekvogel zijn. 

 

Koppelen: 

Let op bij het koppelen dat de vogels elkaar kunnen compenseren. Vogels met hoge punten op TT zijn niet altijd het geschikst om als koppel met elkaar op te zetten.Zorg dat wat de ene als minder heeft, de ander juist wel heeft. Om een voorbeeld te noemen: Zet een vogel met een iets te lange snavel niet bij nog één met een lange snavel, maar met een korte. Of één met slechte flanktekening met een pop met goede flanktekening. 

 

Conditioneren voor TT:

- zorg dat de bevedering compleet is. Daarom handig de vogel 8 weken voor show apart te zetten. Zo kunnen missende veren weer aangroeien voor TT

- een enkele verkeerde kleurveer in het dek kan evt weggehaald met een pincet, zolang dit niet zichbaar is. Bijv. 1 enkele witte veer op een grijs rugdek.

- een mooie glimmende snavel bereik je door wat olijfolie, babyolie, tea tree olie of vaseline erop te smeren.

- pootjes: de nagels mogen niet te lang zijn, alle nagels MOETEN aanwezig zijn en de pootjes moeten schoon zijn. Behandelen voor glans kan op dezelfde manier als de snavel.

- verendek: een mooi verendek bereik je door ze af en toe licht te besproeien. Ze hoeven daarbij echt niet geheel nat te zijn. Belangrijkste is dat ze ook daardoor zelf gaan poetsen.