Vitamines voor vogels

Vitamins for birds

Hieronder leest u een overzicht van de vitamines die voor vogels belangrijk zijn en in welke voedingsstof ze voorkomen. Zo kunt u zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze vitamines verstrekken. Ook zit er al wat in hun tropisch voer uiteraard. 

 

Vitaminen heeft iedere vogel in een kleine hoeveelheid nodig. Samen met mineralen, aminozuren en sporenelementen vallen ze onder de microvoedingsstoffen.

Macrovoedingsstoffen zijn bijvoorbeeld eiwitten, vetten en koolhydraten. 

De microvoedingsstoffen zijn belangrijk voor de biochemische processen in het vogellichaam en daarmee een onmisbaar onderdeel van een gezonde vogel.

Below here, you can read an overview of the vitamins that are important for birds and in which nutrient they occur. This way you can provide vitamins in a natural way as much as possible. There is also something in their tropical food of course.

 

Every bird needs vitamins in a small amount. Together with minerals, amino acids and trace elements, they fall under the micronutrients.

Macro nutrients include proteins, fats and carbohydrates.

The micronutrients are important for the biochemical processes in the bird body and therefore an essential part of a healthy bird.

Vitamine A

Vitamin A

Ook genoemd: retinol 

Het is een in vet oplosbare vitamine.

Nodig voor: een goede weerstand tegen ziektes. 

Provitamine A werkt net als vitamine C en E als anti-oxidant tegen vrije radicalen.

Fabrikanten voegen het vaak al toe in eivoer.

Vogels zetten carotenen uit groenten om in retinol, ofwel vitamine A. Als uitzondering de wit recessieve vogels die hier niet toe in staat zijn en eigenlijk een stofwisselingsziekte hebben. Juist deze hebben dus een voeding nodig verrijkt met vitamine A.

Vitamine A komt voor in allerlei groenten en geeloranje fruit.

Komt voor in o.a. 

  • paardenbloemblad
  • broccoli
  • zoete aardappel
  • spinazie
  • kaas
  • eieren
  • abrikoos
  • papaya
  • mango
  • erwten
  • courgette

Also called: retinol

It is a fat-soluble vitamin.

Necessary for: good resistance to diseases.

Provitamin A works just like vitamins C and E as an antioxidant against free radicals.

Manufacturers often add it in eggfood.

Birds convert carotenes from vegetables into retinol, or vitamin A. As an exception, the white recessive birds that are unable to do this and actually have a metabolic disease. It is precisely these that require a diet enriched with vitamin A.

Vitamin A is found in all kinds of vegetables and yellow-orange fruit.

Occurs in 

  • dandelion leaf
  • Broccoli
  • sweet potato
  • Spinach
  • cheese
  • Eggs
  • apricot
  • papaya
  • mango
  • peas
  • zucchini

Vitamine B1

Vitamin B1

Ook genoemd: Thiamine 

Nodig voor:  de werking van het hart- en zenuwstelsel.

De vitamine helpt bij het vrijmaken van energie bij koolhydraathoudende voeding. Het is een in water oplosbare vitamine. 

Het zit in allerlei granen en zaden.

Komt voor in o.a.

  • eieren
  • bloemkool
  • zonnebloempitten (te grof voor tropen)
  • havermout
  • asperges
  • aardappelen
  • sinaasappels

Also called: Thiamine

Necessary for: the functioning of the heart and nervous system.

The vitamin helps with the release of energy in carbohydrate-containing foods. It is a water-soluble vitamin.

It is in all kinds of grains and seeds.

Occurs in 

  • Eggs
  • Cauliflower
  • sunflower seeds (too large for tropics)
  • oatmeal
  • asparagus
  • potatoes
  • oranges

Vitamine B2

VitaminB2

Ook genoemd: Riboflavine

Nodig voor: omzetting van voedingsstoffen naar lichaam eigen stoffen.

Het zet in het vogellichaam de koolhydraten, eiwitten en vetten om naar de voor de vogel bruikbare stoffen en levert een rol bij de energielevering aan de cellen.

Het zit o.a. in eieren en groenten. 

Komt voor in o.a.

  • bananen
  • tomaten
  • champignons
  • asperges
  • boontjes
  • popcorn

Also called: Riboflavin

Required for: converse of nutrients to body's own substances.

It converts carbohydrates, proteins and fats in the bird body into the substances that can be used by the bird and plays a role in the energy supply to the cells.

It is in eggs and vegetables, among other things.

Occurs in o

  • bananas
  • tomatoes
  • mushrooms
  • asparagus
  • beans
  • popcorn

Vitamine B3

Vitamin B3

Ook genoemd: Niacine

Nodig voor: energievoorziening en speelt rol bij de aanmaak van vetzuren. 

Het zit o.a. in graanproducten, groenten en aardappelen

Komt voor in o.a.

  • tomaten
  • champignons
  • bladgroente
  • dadels
  • wortelen
  • zoete aardappel
  • asperges
  • biergist

Also called: Niacin

Necessary for: energy supply and plays a role in the production of fatty acids.

It is found in, among other things, grain products, vegetables and potatoes

Occurs in 

  • tomatoes
  • mushrooms
  • leafy vegetable
  • dates
  • carrots
  • sweet potato
  • asparagus
  • beer yeast

Vitamine B5

Vitamin B5

Ook genoemd: pantotheenzuur

Nodig voor: opbouw en afbraak van eiwitten en de energievoorziening. Het is nodig voor de omzetting van koolhydraten en vetten naar de bruikbare stoffen. Het bevordert het herstel van beschadigde weefsels, waaronder het spierweefsel. Het zit in o.a. eieren, volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit.

Komt voor in o.a.

  • broccoli
  • biergist
  • alfafa

Also called: pantothenic acid

Needed for: protein build-up and breakdown and energy supply. It is necessary for the conversion of carbohydrates and fats to the usable substances. It promotes the repair of damaged tissues, including muscle tissue. It includes eggs, whole-grain products, legumes, vegetables, and fruit.

Occurs in 

  • Broccoli
  • beer yeast
  • alfafa

Vitamine B6

Vitamin B6

Ook genoemd: Pyridoxine

Nodig voor: opbouw en afbraak vetten en eiwitten. Bevordert de vorming van rode bloedcellen. Het regelt hormonen en is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het helpt bij de weerstand tegen ziektes. 

Komt voor in o.a.

  • spinazie
  • erwten
  • bonen
  • biergist
  • asperges
  • peulvruchten
  • zonnebloempitten (te grof voor tropen)

In mindere mate ook in:

  • banaan
  • meloen
  • sinaasappels
  • ananas
  • framboos
  • aardbei
  • bietjes
  • spruitjes
  • mais
  • tomaten
  • paksoi

Also called: Pyridoxine

Necessary for: building up and breaking down fats and proteins. Promotes the formation of red blood cells. It regulates hormones and is necessary for the proper functioning of the nervous system and the immune system. It helps with disease resistance.

Occurs in 

  • Spinach
  • peas
  • beans
  • beer yeast
  • asparagus
  • legumes
  • sunflower seeds (too big for tropics)
  • To a lesser extent also in:
  • banana
  • melon
  • oranges
  • pineapple
  • raspberry
  • strawberry
  • beetroot
  • Brussels sprouts
  • maize
  • tomatoes
  • bok choy

Vitamine B11

Vitamin B11

Ook genoemd: Foliumzuur

Het werkt samen met vitamine B12

Nodig voor: aanmaak rode en witte bloedcellen en voor de ontwikkeling van de ongeboren vrucht bij zoogdieren. Bij vogels is hier nog niet voldoende over bekend. Het voorkomt bloedarmoede

Komt voor in o.a.

  • groene bladgroenten
  • granen

Vitamine B12

Ook wel genoemd: cobalamine

Het werkt samen met vitamine B11 foliumzuur. 

Nodig voor: hersens, zenuwstelsel, bloedaanmaak, geheugen. 

Voor mensen zit dit veel in vlees,maar ook vogels maken het zelf aan uit andere stoffen.

Antibiotica voor vogels verminderen de opname van vitamine B12.

Komt voor in o.a.

  • biergist
  • peterselie (stoffen erin)
  • zeewier

Vitamine C

Ook wel genoemd: ascorbinezuur

Nodig voor: algehele vitaliteit

Zit vrijwel in alle groenten en fruit

Vaak wordt er een chemische variant van vitamine C in eivoer toegevoegd, die echter veel minder goed werkt dan de natuurlijke, maar als doel heeft het conserveren van het eivoer. Soms staat er op het etiket vitamine C, soms conserveermiddel of ascorbinezuur, terwijl het om dezelfde stof gaat. 

Hoog vitamine C gehalte zit komt voor in o.a.

  • sinaasappel
  • mandarijn
  • citroen
  • grapefruit
  • limoen
  • knoflook
  • broccili
  • peterselie
  • chilipeper
  • kiwi
  • zwarte en rode bes
  • guave
  • bloemkool
  • aardbei
  • papaya
  • goji-bes
  • lychee
  • cantaloupe meloen
  • framboos
  • passievrucht
  • spinazie
  • groene kool
  • mango
  • braam
  • aardappel
  • tomaat
  • cranberry
  • ananas
  • banaan

Vitamine D

D2 heet ook wel Ergocalciferol en

D3 heet ook wel Cholecalciferol

Vitamine D is bekend vanwege zijn opbouw van de botten.

Het is een in vet oplosbare vitamine.

D3 wordt in de bevedering gevormd en zit van nature in een aantal voedingsmiddelen. Het wordt ook regelmatig toegevoegd.

Vitamine D2 is grotendeels vervangen door synthetische vitamine D3 en in het verleden werd het geïsoleerd uit bestraalde vetten en toegepast bij de verrijking van voedingsmiddelen. Vitamine D wordt het beste opgenomen als er ook wat vet of olie aanwezig is.  De bevedering neemt de vitamine op doordat het in aanraking komt met zonlicht. Het zit ook in eieren. 

Het komt voor in o.a.

  •  zonlicht
  • eieren
  • alfafa
  • champignons
  • portobello (paddenstoelensoort)

Vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal tocoferolen. Het gaat de vorming van vrije radicalen tegen en heeft een vitaliteitsfunctie. Het komt met name voor in onbewerkte olie, noten en tarwe. Het bevordert de werking van andere vitamines zoals A en C

Komt voor in o.a.

  • spinazie
  • broccoli
  • kiwi
  • mango
  • tomaat
  • pinda's (kan fijn vermalen gegeven worden aan de vogels of als ongezouten pindakaas) 

Vitamine H

Ook wel genoemd Biotine

Water oplosbare vitamine

Helpt bij de opname van vitamine C.

Goed voor het gezond houden van de huid en de bevedering. 

Komt voor in o.a.

  • peulvruchten
  • bakkersgist
  • sojabonen
  • bieten
  • tomaten
  • havermout
  • sla
  • rijst
  • wortelen

Vitamine K

Ook wel genoemd Fylloquinon of Menaquinon.

Het is een in vet oplosbare vitamine

Het is nodig voor een goede bloedstolling en heeft zeer waarschijnlijk een rol bij de aanmaak van de botten. 

Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in eigeel. Vitamine K1 zit in eten en drinken en bacteriën maken in de dikke darm vitamine K2 aan. 

Komt voor in o.a.

  • broccoli
  • spinazie
  • kool
  • spruitjes
  • peterselie
  • spruitjes
  • sla en groene bladsla producten